luni, 28 ianuarie 2013

Vin ploile

”Vin ploile”, de Louis Bromfield este o altă carte extraordinară, un roman psihologic complex pe care l-am citit în vacanța de Crăciun. Acțiunea se petrece în India, în perioada în care imensa țară era încă o colonie a Marii Britanii. În timp ce citeam, simțeam fiori reci pe șira spinării, așa de tare mă impresiona desfășurarea acțiunii și ceea ce se întâmpla cu personajele. Profunzimea analizei este răscolitoare, iar transformarea personajelor este aproape totală. Bromfield zugrăvește tipologii aproape cu aceeași măiestrie cu care o face și Dostoievski. Dar, dincolo de orice, trei aspecte semnificative ies pregnant în evidență: devotamentul față de o cauză și hotărârea de a o servi în orice împrejurare, fără rezerve; capacitatea de a iubi sincer, adevărat și profund a unora (cele mai multe) dintre personaje; speranța curată într-o lume, viață și existență mai bune. Analizând aceste trei aspecte, mă gândeam la ce se întâmplă în/cu societatea românească. Nu găsesc nicio asemănare în prezent.

4 comentarii:

  1. Nu doar societatea romaneasca, multe din ele, in cele mai tulburatoare etape, au fost decadente. Depinde de care parte a baricadei te-ai aflat. Razboiul civil din USA a adus eliberarea pentru negri, care eliberare a fost o chestiune cu doua taisuri.
    Daca vrei sa vezi un film curios, care, la fel, prezinta o perspectiva, cand, de fapt, erau minim doua, acesta ar fi "Tea with Mussolini". Si babele de acolo aveau prejudecati, la care insa au renuntat in fatza deziluziei. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, interesantă abordarea ta cu această ”baricadă”. M-am gândit la ea mai bine și așa e: orice acțiune de bine are și un revers al medaliei. Revoluția sexuală a dus la explozia de sexualitate de azi, neîngrădirea presei a dus la tabloidizarea unei părți însemnate a ei, unificarea Germaniei a provocat mari frustrări și nemulțumiri și de o parte și de alta a populației (frustrări care și acum sunt departe de a se fi încheiat), intrarea României în UE și NATO a supus la grele încercări țara noastră și pe cetățenii ei etc. Hmmm...
      Nu știam de filmul ăsta, o să mă uit să vedem despre ce este vorba. Mersi foarte mult!

      Ștergere
  2. Da, comentariul tau despre baricada e mai amplu, mai vast, mai cuprinzator. Imi place.
    Sper sa iti placa si tie filmul, nu e foarte cunoscut. :)

    RăspundețiȘtergere