luni, 4 martie 2013

Anna KareninaAnna Karenina (2012), cu Keira Knightley, Jude Law

După ce am citit cartea lui Tolstoi de cel puțin două ori până acum, speram din tot sufletul să apară o ecranizare care să atingă măcar parțial valoarea și celebritatea cărții. Când am aflat că va apărea în cinematografe, în 2012, ”Anna Karenina”, am crezut că aceasta va fi acea minunată producție și abia așteptam să o văd. Dezamăgire însă, filmul lui Joe Wright nu se ridică nici pe departe la nivelul așteptărilor mele, ceea ce îmi dovedește încă o dată că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.
Din toată distribuția, cel mai bine interpretează Keira Knightley, această minunată actriță născută în Marea Britanie și pe care, între timp, am început să o admir tot mai mult. Iar asta se întâmplă datorită modului în care reușește să-și ”facă” rolurile psihologice. Simt la ea același tragism, aceeași putere de a intra în pielea personajelor, aceeași capacitate de a transmite trăirile dincolo de ecran, cum doar la Jodie Foster întâlneam. Și nu e deloc puțin. Pentru rolul Annei, cosider că Keira a fost o alegere cât se poate de potrivită, pentru că ea chiar are în înfățișarea sa, oricum ai privi-o, un aer aristocrat, extrem de sever și pasional. Iar asta s-a văzut încă din ”The Duchess”. Ce i-a lipsit însă pentru a străluci în rolul Annei Karenina? Cred că, în primul rând, viziunea regizorului nu a ajutat-o prea mult. Joe Wright, chiar dacă, în mare, a urmat firul epic al romanului, ne-a prezentat în film o variantă mult prea schematizată, aș zice eu, a aceleiași cărți. Astfel, întreaga producție seamănă mai mult cu o piesă de teatru, decât cu un lungmetraj, iar acest lucru produce puternice rupturi în dinamica filmului, ceea ce întărește ideea de mai sus. Mai mult decât atât, trecerea de la o acțiune la alta, de la o idee la alta, de la un loc la altul, se face după metode pur teatrale, iar cel mai la îndemână element folosit este cortina. De exemplu, personajele aflate la Moscova, ajung la Sankt Petersburg în cel mai simplu mod cu puțință: o mână nevăzută trage cortina (la propriu), iar călătoria în spațiu s-a produs într-o secundă.
De asemenea, actorii aleși pentru a intra în pielea personajelor cărții, în afară de Keira Knightley, mi se par, cu o singură nuanță, prost aleși. Dintre toți, cel mai nepotrivit mi s-a părut a fi Aaron Taylor-Johnson, un actor britanic de doar 22 de ani si care, în film, a avut deloc ușoara misiune de a-l interpreta tocmai pe fermecătorul conte Vronski. După părerea mea, britanicul nu a reușit deloc să intre în pielea celebrului personaj tolstoian sau, dacă fizic și faptic a dublat personajul, atitudinal nu a transmis mai nimic din ceea ce se vroia. Dimpotrivă, mi s-a părut a fi o fire firavă, searbădă și cu trăsături puternic efeminate. Cine a citit cartea, văzând personajul și urmărindu-i prestația, și-ar pune automat întrebarea dacă Anna Karenina s-ar îndrăgosti pasional de un asemenea ins. Răspunsul meu ar fi că nu, iar ceea ce s-a întâmplat în film, în ceea ce privește relația celor doi, mi s-a părut a fi doar o forțare pe un fond sentimental artificial. Iar dacă fondul pare artificial, modul în care ne este prezentată evoluția relației pasionale este cât se poate de superficial: prima întâlnire are loc în gară, apoi ni se etalează o scenă de dans auritoare pentru protagoniști și bulversantă, în același timp, pentru privitori, după care Vronski o urmează pe Anna, fără ca ea să știe, într-un tren îngețat și rupt parcă din benzi desenate.  Acesta îi declară, când trenul oprește într-o haltă, că ei sunt făcuți unul pentru altul și gata, pasiunea izbucnește. Nicio dezvoltare lentă a sentimentelor, nicio framântare interioară progresivă, nicio tentativă de renunțare din partea unuia sau a altuia. Vronski și Anna ne sunt prezentați ca și cum ei ar ști de la început că vor avea o relație, și nu una oarecare.
Aleksei Karenin este interpretat de Jude Law și tocmai el este nuanța de care aminteam mai sus. Deși nu foarte convingător, mi-a plăcut în acest rol, poate tocmai pentru faptul că vorbește puțin și se impune mai mult prin atitudine. Dacă Anna este pasională, Karenin este plictisitor până la disperare, dacă Anna este vulcanică, Karenin este cât se poate de calm, dacă Anna are o doză de nebunie, Karenin se arată a fi lucidul perfect. Mai mult, el este linear, protocolar și perfect prins în logica timpului. Din acest punct de vedere, Anna este anacronică și tocmai în asta constă drama ei. Este, cu alte cuvinte, opusul veritabil al celui cu care s-a căsătorit. Și tocmai acest lucru o exasperează și o face să dorească altceva.
Levin, un alt personaj celebru al cărții, întruchipare a unui eu al lui Tolstoi, nu reușește să transmită nimic în film. Este aproape dizgrațios din cauza înfățișării sale, în care barba, sprâncenele și părul, vopsite într-un galben țipător, mai că nu provoacă stări de anxietate.
Despre celelalte personaje nu am ce spune. Nu s-au remarcat prin nimic, în afară de Kitty. Aceasta din urmă pare a fi prostuța de serviciu. Uitată de Vronski care se ocupa de Anna acum, Kitty se reîntoarce la Levin, după ce tot ea îl respinsese prima dată. Proverbul cu vulpea și strugurii nu cred că ar avea o reprezentare mai bună.
Sfârșitul cred că îl știe toată lumea, nu mai e nevoie să fie comentat...în carte. Despre sfârșitul filmului ar mai fi ceva de spus, dar nu vreau să fac asta, pentru că eu nu prezint niciodată finalurile, nedorind să-i stric privitorului surpriza. Aș vrea să mai spun doar că, deși am așteptat cu nerăbdare acest film, așa cum spuneam și în începutul descrierii mele, după vizionare am rămas cu un gust neplăcut. Și asta pentru că știu că se putea cu mult mai bine.

2 comentarii:

  1. Nu am vazut nicio versiune a filmului care sa ma faca sa doresc sa o revad. Daca nici asta nu e de acel gen... probabil am sa ma abtin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E și nu prea e...mai mult nu mi-a plăcut decât mi-a plăcut! Și, da, nici eu nu am văzut o versiune pe care să vreau să o revăd. Acum, ca să fim sinceri, e și destul de greu să fie pus în imagini romanul lui Tolstoi. :)

      Ștergere