sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Cum ne strică porcul Crăciunul

În urmă cu ani de zile, pe când vorbeam cu bunicii și străbunicii mei, pe care i-am prins în viață până târziu, adică până pe la 20 de ani ai mei, ceea ce înseamnă că am putut să am discuții profunde și serioase cu ei, aflam că aceștia se săturau de carne doar de Paști și de Crăciun. În restul anului mâncau cu totul altceva, găteau mai mult legume sau mâncau preparate din lapte, ba chiar erau dăți când răbdau de foame, sau mâncau o singură masă pe zi. Mai mult decât atât, ca și când n-ar fi fost de-ajuns că se chinuiau cu mese sărace în proteine, erau obligați de către părinți să țină și toate posturile care erau trecute în calendar, așa că, pe parcursul unui an, în afară de Paști și Crăciun, dacă mai apucau câteva dăți când mâncau carne, iar asta se întâmpla atunci când mai tăiau câte o pasăre, în special găini. Dar cât să le fi și ajuns o găină când ei erau 5-6 oameni flămânzi într-o familie?

În aceste condiții, când îndurau frigul iernilor geroase de-atunci, când nu se simțeau mai niciodată sătui din cauza posturilor lungi pe care erau forțați să le respecte,când consumau numai mămăligă și mălai în loc de pâine, când nu aveau nici grăsime suficientă ca să pună în tigaie, aproape că e de înțeles de ce așteptau cu atâta nerăbdare să taie porcul și să-l pregătească așa cum știau. Ceea ce este greu înțeles însă, este cum de în zilele noastre, când fiecare mănâncă aproape când poftește carne, când poate să-și cumpere cârnați, șorici și slănină, când nu mai ține nimeni posturile întregi, ei bine, cu toate acestea, cum de există încă euforia absurdă de a tăia porcul în preajma Crăciunului?

După părerea mea, deși am fost și eu crescut în spiritul acestei așa-zise tradiții, și chiar îmi făcea plăcere să iau parte la acest ritual în copilărie, îmi dau seama că a tăia porc pentru consum în familie reprezintă o ticăloșie dintre cele mai mari care pot fi aduse firii. Toți medicii, specialiștii care se ocupă cu studiul sănătății umane și nu numai, împreună spun cât de dăunătoare este carnea de porc asupra organismului și ce boli poate întreține sau provoca pe termen mediu sau lung. Cu toate acestea, deși toată lumea știe, căci, slavă Domnului, mediile de informare sunt extrem de diversificate și puternic penetrante în zilele noastre, românul nu se lasă și taie porci din greu, mai ales la sate, pentru că, ne zice el, ”așa ne-am obișnuit din bătrâni”, sau, ”nu se poate Crăciun fără porc în coteț”. Și nu doar că-i taie, moare de nerăbdare să-i și pregătească ”în mod tradițional.”

Acest ”mod tradițional” este un clișeu mestecat de televiziuni an de an și servit sub formă de manipulare pe mesele milioanelor de proști. Preparatele din porc reprezintă unele dintre cele mai toxice alimente care există, iar pe cei care le consumă în mod constant îi trimit direct la moarte. Am stat câteva minute și m-am gândit: în preajma Crăciunului nu sunt doar unul-două astfel de preparate, ci zeci, toate din carne de porc, toate consumate la fiecare masă într-un interval de trei săptămâni. Cât de limitat mintal să fii, și cât de puțină imaginație să ai, ca toată hrana ta să se rezume la atât, mai ales când știi că tot ceea ce mănânci îți face rău sau te îmbolnăvește?

Cât timp să ai să-l dedici ca să prepari bombe alimentare? Și de ce? Ca să nu încalci tradiția? E o tâmpenie fără doar și poate. Din cauza sărăciei? Nu cred.

Dacă-ar fi după mine, n-aș crește niciodată porc cu scopul de a-l sacrifica pentru a-l consuma eu sau familia mea. Nu sunt extremist, nu spun că nu m-aș atinge de carnea de porc, dar mai mult de o friptură slabă, o dată, de două ori pe lună, nu mi-ar trebui. Nu am nevoie de mai mult căci, din fericire, sunt alte alimente sănătoase și sațioase care pot fi mâncate.

Nu m-am interesat îndeajuns, dar în momentul de față nu-mi vine în minte un alt popor care să taie porc de Crăciun. Știu că americanii, de exemplu, pregătesc curcan la cuptor, am înțeles că și spaniolii și francezii la fel. Alte popoare mănâncă pește și fructe de mare, sau preparate din lapte. Numai românii taie porci, iar obiceiul cu porcul sacrificat de Crăciun cred că a pornit din cauza sărăciei. Așa cum spuneam mai sus, stând nemâncați cu zilele, răbdând de frig și ținând posturi interminabile, ce alt animal i-ar fi îndestulat cu carnea lui mai bine decât porcul. Porcul se crește ușor, dă carne multă, carnea se digeră greu și ține de foame mult timp. În plus, tot de la porcul tăiat de Crăciun se păstrează carnea în untură, iar unii o mănâncă vara.

Acest obicei, așa cum se transmite el de sute de ani, arată încăpățânarea fără margini a semenilor noștri în zilele de azi. Dacă în trecut, după cum am văzut, tradiția sacrificării porcului avea o explicație practică ce reușea să-i scoată din foame pe mulți, astăzi, când există atâtea alte surse de alimentare, și când lumea își permite, de bine de rău, să umple supermarketurile pentru cumpărături, tăierea porcului pare a fi mai mult încăpățânare, ba chiar prostie. Cum poți să numești altfel mentalitatea care te determină să bagi boală în corp cu bună știință? I-aș mai putea zice rezistență la nou, blocaj mintal, imaginație sărăcăcioasă, comoditate, teama față de ce va zice altul, acțiune de turmă. Și barem de-ar fi numai atât. Dar nu este, mai e vorba și de timpul pe care-l dedici ca să pregătești porcul, iar toată pregătirea durează aproape o săptămână, iar când vine Crăciunul ești frânt de oboseală și nu mai ai chef de nimic. Și dormi, mănânci și bei, iar după ce Sărbătoarea trece, spui că ”n-a avut niciun farmec Crăciunul ăsta.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu