În
urmă cu ani de zile, pe când vorbeam cu bunicii și străbunicii mei, pe
care i-am prins în viață până târziu, adică până pe la 20 de ani ai mei,
ceea ce înseamnă că am putut să am discuții profunde și serioase cu ei,
aflam că aceștia se săturau de carne doar de Paști și de Crăciun. În
restul anului mâncau cu totul altceva, găteau mai mult legume sau mâncau
preparate din lapte, ba chiar erau dăți
când răbdau de foame, sau mâncau o singură masă pe zi. Mai mult decât
atât, ca și când n-ar fi fost de-ajuns că se chinuiau cu mese sărace în
proteine, erau obligați de către părinți să țină și toate posturile care
erau trecute în calendar, așa că, pe parcursul unui an, în afară de
Paști și Crăciun, dacă mai apucau câteva dăți când mâncau carne, iar
asta se întâmpla atunci când mai tăiau câte o pasăre, în special găini.
Dar cât să le fi și ajuns o găină când ei erau 5-6 oameni flămânzi
într-o familie?
În aceste condiții, când îndurau frigul
iernilor geroase de-atunci, când nu se simțeau mai niciodată sătui din
cauza posturilor lungi pe care erau forțați să le respecte,când consumau
numai mămăligă și mălai în loc de pâine, când nu aveau nici grăsime
suficientă ca să pună în tigaie, aproape că e de înțeles de ce așteptau
cu atâta nerăbdare să taie porcul și să-l pregătească așa cum știau.
Ceea ce este greu înțeles însă, este cum de în zilele noastre, când
fiecare mănâncă aproape când poftește carne, când poate să-și cumpere
cârnați, șorici și slănină, când nu mai ține nimeni posturile întregi,
ei bine, cu toate acestea, cum de există încă euforia absurdă de a tăia
porcul în preajma Crăciunului?
După părerea mea, deși am fost
și eu crescut în spiritul acestei așa-zise tradiții, și chiar îmi făcea
plăcere să iau parte la acest ritual în copilărie, îmi dau seama că a
tăia porc pentru consum în familie reprezintă o ticăloșie dintre cele
mai mari care pot fi aduse firii. Toți medicii, specialiștii care se
ocupă cu studiul sănătății umane și nu numai, împreună spun cât de
dăunătoare este carnea de porc asupra organismului și ce boli poate
întreține sau provoca pe termen mediu sau lung. Cu toate acestea, deși
toată lumea știe, căci, slavă Domnului, mediile de informare sunt extrem
de diversificate și puternic penetrante în zilele noastre, românul nu
se lasă și taie porci din greu, mai ales la sate, pentru că, ne zice el,
”așa ne-am obișnuit din bătrâni”, sau, ”nu se poate Crăciun fără porc
în coteț”. Și nu doar că-i taie, moare de nerăbdare să-i și pregătească
”în mod tradițional.”
Acest ”mod tradițional” este un clișeu
mestecat de televiziuni an de an și servit sub formă de manipulare pe
mesele milioanelor de proști. Preparatele din porc reprezintă unele
dintre cele mai toxice alimente care există, iar pe cei care le consumă
în mod constant îi trimit direct la moarte. Am stat câteva minute și
m-am gândit: în preajma Crăciunului nu sunt doar unul-două astfel de
preparate, ci zeci, toate din carne de porc, toate consumate la fiecare
masă într-un interval de trei săptămâni. Cât de limitat mintal să fii,
și cât de puțină imaginație să ai, ca toată hrana ta să se rezume la
atât, mai ales când știi că tot ceea ce mănânci îți face rău sau te
îmbolnăvește?
Cât timp să ai să-l dedici ca să prepari bombe
alimentare? Și de ce? Ca să nu încalci tradiția? E o tâmpenie fără doar
și poate. Din cauza sărăciei? Nu cred.
Dacă-ar fi după mine,
n-aș crește niciodată porc cu scopul de a-l sacrifica pentru a-l consuma
eu sau familia mea. Nu sunt extremist, nu spun că nu m-aș atinge de
carnea de porc, dar mai mult de o friptură slabă, o dată, de două ori pe
lună, nu mi-ar trebui. Nu am nevoie de mai mult căci, din fericire,
sunt alte alimente sănătoase și sațioase care pot fi mâncate.
Nu m-am interesat îndeajuns, dar în momentul de față nu-mi vine în minte
un alt popor care să taie porc de Crăciun. Știu că americanii, de
exemplu, pregătesc curcan la cuptor, am înțeles că și spaniolii și
francezii la fel. Alte popoare mănâncă pește și fructe de mare, sau
preparate din lapte. Numai românii taie porci, iar obiceiul cu porcul
sacrificat de Crăciun cred că a pornit din cauza sărăciei. Așa cum
spuneam mai sus, stând nemâncați cu zilele, răbdând de frig și ținând
posturi interminabile, ce alt animal i-ar fi îndestulat cu carnea lui
mai bine decât porcul. Porcul se crește ușor, dă carne multă, carnea se
digeră greu și ține de foame mult timp. În plus, tot de la porcul tăiat
de Crăciun se păstrează carnea în untură, iar unii o mănâncă vara.
Acest obicei, așa cum se transmite el de sute de ani, arată
încăpățânarea fără margini a semenilor noștri în zilele de azi. Dacă în
trecut, după cum am văzut, tradiția sacrificării porcului avea o
explicație practică ce reușea să-i scoată din foame pe mulți, astăzi,
când există atâtea alte surse de alimentare, și când lumea își permite,
de bine de rău, să umple supermarketurile pentru cumpărături, tăierea
porcului pare a fi mai mult încăpățânare, ba chiar prostie. Cum poți să
numești altfel mentalitatea care te determină să bagi boală în corp cu
bună știință? I-aș mai putea zice rezistență la nou, blocaj mintal,
imaginație sărăcăcioasă, comoditate, teama față de ce va zice altul,
acțiune de turmă. Și barem de-ar fi numai atât. Dar nu este, mai e vorba
și de timpul pe care-l dedici ca să pregătești porcul, iar toată
pregătirea durează aproape o săptămână, iar când vine Crăciunul ești
frânt de oboseală și nu mai ai chef de nimic. Și dormi, mănânci și bei,
iar după ce Sărbătoarea trece, spui că ”n-a avut niciun farmec Crăciunul
ăsta.”
sâmbătă, 4 ianuarie 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu